Havo en atheneum

Op Macropedius kun je terecht voor havo, atheneum en gymnasium. De eerste periode van het voortgezet onderwijs is de basisvorming. Iedere leerling maakt kennis met dezelfde vakken, leergebieden en vaardigheden. Deze basisvorming duurt drie jaar.

In de tweede fase komt de nadruk meer te liggen op zelfstandig studeren. Het lesrooster is daarop aangeapst, evenals het lesgebouw. Daarin is bijvoorbeeld een Studiehuis ingericht, waar de leerlingen individueel of in groepen kunnen studeren. Een deel van de tijd krijgen leerlingen gemeenschappelijk les en in een ander deel zijn ze zelfstandig aan het werk. De rol van docent is daardoor ook veranderd. Naast instructeur voor de klas is hij tevens studiebegeleider van individuele leerlingen.

Aan het einde van het derde leerjaar moet een leerling een profielkeuze maken, een soort vakkenpakket. Zo'n profiel geeft toegang tot een vervolgstudie aan de universiteit of hogeschool. Leerlingen kunnen kiezen uit vier profielen:
  • Cultuur en maatschappij
  • Economie en maatschappij
  • Natuur en gezondheid
  • Natuur en techniek
De leerlingen van klas 3 worden uitgebreid over de keuzemogelijkheden geïnformeerd. Zij krijgen hierbij intensieve begeleiding van hun coach en van de decaan. De profielkeuze bepaalt immers in belangrijke mate hun toekomst.

Havo-p
Havo-p is een praktische leerroute die je kunt kiezen in de havo bovenbouw. De keuze hiervoor staat los van je profielkeuze. Havo-p is een vak waarbij je je vaardigheden in de praktijk kunt toepassen. Denk hierbij aan onderzoekende vaardigheden, sociale vaardigheden en praktische vaardigheden.


In een groep ga je samen aan de slag voor een echt bedrijf of organisatie. Voorbeelden van opdrachten die je met je groep gaat uitwerken zijn:
  • Hoe kunnen we binnen een distributiecentrum folie van een pallet verwijderen? (technische stroom)
  • Ontwikkel een lespakket voor basisschool leerlingen over gezonde voeding. (maatschappelijke stroom)
  • Ontwerp samen met een organisatie een passende website en content voor de socials. (maatschappelijke stroom) 
Je krijgt bij deze opdrachten begeleiding van het bedrijf of de organisatie. Daarnaast kun je ook hulp vragen aan de havo-p coach.   

Havo-p is een goede voorbereiding op het hbo en je verdere (werkzame) leven.

 
Cookie instellingen