Techniek niks voor meisjes? Tuurlijk wel!

Janne Barten is een derdejaars havo-leerling van Macropedius. Maar ze volgt een heel schooljaar lang elke donderdag 2 uur technieklessen op Doregraaf. We gingen haar vragen hoe dat zit. Lees hier haar verhaal.

Janne legt het uit: “In klas 2 heb ik het er vaak met coördinator mevrouw Wijnhof over gehad. Ik wilde graag iets met techniek erbij gaan doen. Maar dat kan meestal niet als je op havo/vwo zit. Toen ontstond het idee om te kijken of ik 2 uur in de week naar een andere school kon om daar techniek te doen. Op Doregraaf bleek dat mogelijk. Helaas is dat toen door Corona niet doorgegaan. Maar dit schooljaar kon het wel. Nadat ik een dag heb meegelopen, waren we allemaal heel enthousiast en ben ik na de zomervakantie begonnen”.

En wat doe je dan als je op Doregraaf bent?
“Dat is heel verschillend. Ik krijg verschillende opdrachten. Ik ben begonnen met lassen, want dat vind ik eigenlijk het leukste om te doen. Ik krijg eerst de basistechniek en krijg dan een opdracht. Nu ben ik bijvoorbeeld bezig met het maken van een zonnewijzer. Alles doe ik zelf, het buigen, lassen en boren.


Werk je samen met de andere leerlingen die techniek volgen?
“Er is wel een aparte lesroute voor mij bedacht, want ik mag zelf aangeven wat ik het liefste doe. Maar tussen de opdrachten door mag ik meehelpen met het opbouwen van de Karaoke en BBQ-auto’s die in 2022 mee doen aan de Carbagerun.”

Hoe komt het eigenlijk dat jij techniek zo leuk vindt? Zit het in de familie?
“Ja. Eigenlijk wel. Mijn vader heeft heel lang een autobedrijf gehad en ik heb daar vaak meegeholpen. Het liefst deed ik autotechniek. Ik rij ook op een crossmotor. En dus wil ik graag alles leren, zodat ik thuis daaraan kan doen wat nodig is.”

Voel je je thuis in de groep leerlingen van Doregraaf?
“Jazeker! Ik kende al 2 jongens op de school, dus dat scheelt ook. Het is nog niet zo dat ik met iedereen sta te buurten, want ik loop er nog maar kort rond, maar dat komt wel goed.”

En hoe bevalt het? Zou je het anderen ook aanraden?
“Ik vindt het super leuk om te doen. Ook al zit je op de havo, met je handen werken is gewoon fijn. Ik zou het beslist anderen ook aanraden. Geef gewoon aan wat je wilt en dan kan er veel. Ik moet wel een lesuur ervoor inhalen, maar dat heb ik er zeker voor over. En aan het eind van het schooljaar krijg ik een certificaat. Dat staat weer mooi op mijn CV.”

Wil je na de havo verder in de techniek?
“Ik denk het wel. Ik weet nog niet met welke opleiding, maar dit is wel een goede basis om te kijken wat ik leuk vind. En vandaar uit verder kijken.
Het verhaal van Janne is een goed voorbeeld van wat er allemaal kan doordat de drie scholen van het Commanderij College goed samenwerken.
Cookie instellingen