Macropedius, zoveel meer dan alleen een school

“Als je zelf initiatief toont en je wilt iets gaan doen, dan is er zo veel meer mogelijk dan je denkt. Je krijgt veel vrijheid en mogelijkheden. Heb je een idee en weet je een aantal docenten over te halen, dan staat jouw idee er 2 maanden later”.
Macropedius biedt haar leerlingen een scala aan klas- en vakoverstijgende activiteiten aan. 

 

Sportklas

Voor de leerlingen in de sportklas gaat er een wereld aan mogelijkheden open. Skiën, boksen, softbal, dansen... En wat te denken van het nieuwe You.fo, een soort kruising tussen lacrosse en frisbee, bedacht door oud-leerling Giel Bos. Elke vrijdagmiddag zijn eerste- en tweedejaars leerlingen met sporten bezig die je normaal niet zo snel doet. Zo ook Thomas en Guus uit de brugklas. Thomas koos voor skiën. “Ik dacht eerst dat niet zo leuk was met vallen en zo, maar het is wel heel leuk”, zegt Thomas. “In de sportklas ben je langer met een sport bezig dan bij gewone gym. Maar je hoeft niet super sportief te zijn hoor. Als je iets leuk vindt, moet je het gewoon doen. Je doet de sporten samen met kinderen uit andere klassen. Ik heb hierdoor een paar vrienden gemaakt die in een andere klas zitten”. 
 

Chocoladefabriek

Met een groep leerlingen van school kan je meewerken aan de chocoladefabriek in Veghel. Je gaat samen met leerlingen van andere scholen uit de regio een echte fabriek opzetten. Emmy, Wout en Ivo uit klas 5 vwo: “Je leert er alles over hoe je chocolade maakt. Maar het gaat vooral om de techniek erachter. Het leuke aan de chocoladefabriek is dat je ziet hoe de theorie van school in de praktijk werkt. Je ervaart waarom iets is zoals het is”. Initiatiefnemer is Henk Maas (oud-leerling van het Commanderij College). Je kiest samen met hem een onderwerp waarmee je aan de slag gaat. Bijvoorbeeld design, techniek, financiën, management, begrotingsvraagstukken of het ontwikkelen van verpakkingen. En je staat er natuurlijk niet alleen voor. Ervaren specialisten uit bedrijven zoals Mars en Campina ondersteunen je erbij. 
 

Keuzezone

Elke donderdagmiddag werken brugklasleerlingen 8 weken lang aan een eigen project. Je kunt kiezen uit meer dan 40 projecten! Er zit altijd wel iets tussen wat jij leuk vindt. Tweedeklassers Catootje en Beau en brugklasser Hugo leggen uit wat er zo leuk aan is. “Het zijn allemaal dingen die je normaal niet doet in de les. Bijvoorbeeld harnassen en helmen maken en een heuse veldslag naspelen in boxwars of een modeshow lopen in jouw eigen fashion design”. Maar ook archeologisch onderzoek doen met een metaaldetector of erbij zijn als er een kalfje wordt geboren. In de keuzezone komen verschillende vakken en invalshoeken bij elkaar. Leerlingen uit alle klassen gaan samen vanuit eigen keuze en interesse met een onderwerp aan de slag. Dat is wat leren leuk maakt.
 

Gymnasiumklas

In de gymnasiumklas bieden we maatwerk voor de gymnasiast aan. Dat betekent minder klassikaal les, een meer wetenschappelijke benadering van de lesstof en verdiepingslessen. Het onderzoekend leren staat centraal. Met gelijkgestemden in een klas zitten is belangrijk voor de onderlinge band van de leerlingen. De zaken die het gymnasium tot een gymnasium maken, kan je dan samen als klas ervaren. Wel zo fijn.
Cookie instellingen