Een dagje Macropedius met Liz, Fleur, Jens en Jesse

Elke ochtend fietsen Liz van Oijen (13), Fleur Verbakel (12), Jens van Zeeland (13) en Jesse van den Heuvel (12) naar het Macropedius in Gemert. Hier krijgen ze tot 14.15 uur (of een uurtje later) les. Als ze op school al hard werken, hoeven ze vaak niet eens meer thuis hun huiswerk te maken. Het viertal vertelt meer over het reguliere onderwijs.
 
Op donderdag beginnen de vwo-brugklasleerlingen direct met een blokuur wiskunde. Saai? Helemaal niet! Hun docente staat nauwelijks voor het bord, dat doet ze alleen om vragen te beantwoorden of om nieuwe lesstof uit te leggen. Liz: ‘Het grootste gedeelte van de les werken we zelfstandig aan ons huiswerk.’ ‘En als je goed oplet en in de les werkt, hoef je thuis meestal niets meer te doen. Dat is fijn, want van uitstel komt afstel’, zegt Jesse.
 
Keuzezone
De leerlingen gaan elke vijftig minuten naar een ander lokaal om een ander vak te volgen. Van geschiedenis en Duits tot lichamelijke opvoeding en muziek. Maar wie denkt dat het bij deze standaardvakken blijft, heeft het mis. De leerlingen hebben ook de keuzezone. Zo gingen Liz en Fleur op bezoek bij het verzorgingshuis, en bouwt Jesse een eigen autootje met behulp van een 3D-printer. Ook is er genoeg ruimte voor sport, van padellen tot klimmen of free runnen. En dan hebben we het nog niet over de sporttoernooien gehad, bijvoorbeeld van streetbal of volleybal.
 
Goed plannen
Samen met een coach stellen leerlingen hun leerdoelen vast en reflecteren ze op wat ze hebben gedaan. Wat ging goed? Wat kan er beter? In het begeleidingsuur werkt de mentor met de leerlingen aan de studievaardigheden. ‘Wij krijgen tips over het maken van een PowerPoint en leren om te plannen’, legt Fleur uit. ‘Dat is handig, zeker wanneer we toetsen hebben.’ Aan het einde van het schooljaar hebben de brugklasleerlingen een proefwerkweek. Die proefwerkweek gaan ze in de schooljaren erna vaker krijgen, dus dit is alvast een goede oefening. Dat ziet Jens wel zitten: ‘Dan ben je na die proefwerkweek in één keer van je toetsen af.’
 
Gezelligheid
Waar sommige leerlingen op de basisschool tussen de middag naar huis gingen om te eten, is er nu een gezamenlijke lunchpauze. In de ‘kuil’ wordt er druk met elkaar gekletst terwijl verderop fanatiek wordt gepingpongd. En ook zijn er regelmatig schoolfeesten met thema’s als Hawaï en binnenkort natuurlijk carnaval. Met de Brabantse gezelligheid zit het dus wel goed!
 
Cookie instellingen